Publicatie

Elke dag een gedicht
POËZIE Helèn Versteegen schrijft persoonlijke gedichten

Toen iemand aan Helèn Versteegen vroeg wat ze zou gaan doen als ze gepensioneerd was, antwoordde ze: een gedichtenbundel schrijven.

’Iemand noemde

de bundel zelfs verslavend’

Maarten Baanders

ZOETERWOUDEAl gauw dacht ze: waarom zou ik daarmee wachten tot na mijn pensionering? Op 1 januari 2020 begon ze. Het hele jaar schreef ze iedere dag een gedicht over wat haar bezighield. Onlangs verscheen haar bundel ’Het jaar rond gedicht’.

„Het ging zo gemakkelijk! Ook doordat ik met rijm werk. Veel mensen denken dat rijmwoorden het dichten moeilijker maken, maar bij mij floepten de regels juist eruit.”

Hoe persoonlijk haar onderwerpen ook zijn, ze streeft ernaar ze voor ieder herkenbaar te maken. „Dat lukte. Iemand noemde de bundel zelfs verslavend. Zij las hem in één dag uit.”

Het drinken van een kopje koffie kan voor Versteegen al aanleiding zijn om de pen op te pakken. De natuur is ook een rijke inspiratiebron, evenals het afscheid van burgemeester Liesbeth Bloemen van Zoeterwoude. De geboorte van een olifantje in Blijdorp, de lichtjesactie rond kerstmis in Zoeterwoude, het kreeg allemaal een plaats in de dichtbundel.

Corona

Corona werd een onvermijdelijk onderwerp. „Eén gedicht gaat over een bruiloft die nog net kon doorgaan voordat alles dicht moest. Een ander vertelt hoe de bloementelers in Lisse de koppen van hun bloemen afsneden omdat er te veel toeristen kwamen. Ik heb corona gehad. Toen lukte het niet elke dag een gedicht te schrijven. Maar op andere dagen schreef ik er vijf of zes.”

De bundel levert ook grappige momenten op. „Ik ken iemand wiens gebit wel eens klappert. Die kreeg de bundel in handen. Laat hij nou net die pagina opslaan met een gedicht over klapperende tanden!”

Veel gedichten zijn gevoelig en persoonlijk. „Wat ik wil overbrengen is: je kunt in de put zitten, maar als je oog houdt voor de lichtpuntjes, dan komt het goed. In mijn werk in de zorg merkte ik dat ook. Als je depressief bent en de tijd neemt om naar een vlinder, een roodborstje of iets anders in de natuur te kijken, dan blijf je niet in het zwarte gat zitten. Natuurlijk geneest zoiets je depressie niet, maar het maakt je bewust dat het leven in ups en downs gaat en je daarin je weg kunt vinden.”

Flaptekst

De bundel is uitgegeven bij Boekscout. „Ze begeleidden me uitstekend. In de flaptekst schreven ze: ’De gedichten zijn kort maar krachtig, en de fijne rijm in de meeste gedichten zorgt ervoor dat er een soort melodie in je hoofd ontstaat die pas eindigt wanneer je het 366e gedicht gelezen hebt.’”

’Het jaar rond gedicht’ is te koop via de website van Boekscout, bij de boekhandel en de schrijfster zelf.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Publicatie

Publicatie

Publicatie

Publicatie

Publicatie

Publicatie